Vitamina D

Vitamina D​ este un nutrient liposolubil esențial (nu poate fi produs de organism în cantități suficiente) – este necesar aportul extern din alimente și/sau suplimente alimentare.

Căderea este un factor de risc pentru fracturile osoase în rândul bărbaților și femeilor cu vârsta de 60 de ani și peste.

Contribuie la:

Detalii despre rolurile fiecărei vitamine în organism și alimente bogate în vitamine găsiți în Ghidul pentru Alimentație Sănătoasă elaborat de Societatea de Nutriție din România.

 

Beneficii dovedite științific ale Vitaminei D

Vitamina D este necesară pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor la copii

Un studiu de tip review sistematic, publicat în ianuarie 2024, efectuat de un grup de cercetători din Elveția, Statele Unite ale Americii, Egipt, Italia și Irlanda, a avut ca scop evaluarea nivelului minim de 25-hidroxivitamina D (25OHD) (forma activă, metabolizată a vitaminei D3) în ser, necesar pentru a reduce riscul de apariție a rahitismului la copiii mici.

Acest studiu a fost efectuat la solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății și FAO ( Organizația pentru Alimente și Agricultură) în contextul actualizării cerințelor de vitamina D pentru copiii cu vârste între 0 și 3 ani. Rahitismul este caracterizat prin afectarea dezvoltării normale a oaselor la copii, cauzată de un deficit de vitamina D, calciu sau fosfor. Aceasta duce la oase slăbite, deformări scheletice și întârzieri în creștere. Vitamina D joacă un rol esențial în absorbția calciului și fosforului în organism, contribuind la mineralizarea oaselor. Un nivel adecvat de vitamina D ajută la menținerea sănătății osoase și reduce riscul de apariție a rahitismului prin susținerea formării corecte a oaselor și prevenirea fragilității acestora.

În acest studiu de tip review sistematic au fost incluse un total de 120 de studii pe 5412 copii cu vârste sub 4 ani. Analizând rezultatele testelor sanguine individuale, s-a constatat că media nivelurilor serice ale vitaminei D la copiii cu rahitism a fost de 29 nmol/L. Mai mult de jumătate (55%) dintre copiii cu rahitism au avut un nivel seric de vitamina D sub 25 nmol/L, 62% sub 30 nmol/L și 79% sub 40 nmol/L. Concluziile studiului sugerează că riscul de rahitism nutrițional este scăzut la un nivel seric al vitaminei D de minim 28 nmol/L pentru copiii cu aport adecvat de calciu și 40 nmol/L pentru copiii cu aport scăzut de calciu.

Surse bibliografice

Rios-Leyvraz, M., Thacher, T.D., Dabas, A. et al. Serum 25-hydroxyvitamin D threshold and risk of rickets in young children: a systematic review and individual participant data meta-analysis to inform the development of dietary requirements for vitamin D. Eur J Nutr 63, 673–695 (2024).

https://doi.org/10.1007/s00394-023-03299-2

DESCOPERĂ VITAMINE BENEFICE PENTRU SĂNĂTATE

Beneficiile dovedite științific ale suplimentării cu vitamine*

Biotina

Colina

Cobalamina

Acidul folic

Niacina

Acidul pantotetic

Riboflavina

Tiamina

Piridoxina

K1 si K2

Mențiunile de sănătate au fost preluate conform terminologiei utilizate pe site-ul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

 \VITAMINELE SUNT, ÎN FUNCȚIE DE SOLUBILITATE, DE 2 TIPURI

Detalii despre rolurile fiecărei vitamine în organism și alimente bogate în vitamine găsiți în Ghidul pentru Alimentație Sănătoasă elaborat de Societatea de Nutriție din România.

Prin procesul de prelucrare a alimentelor, vitaminele suferă modificări calitative și cantitative – de exemplu, prin prăjire, carnea pierde 50 % din vitamina B1, fierberea îndelungată a legumelor și fructelor determină pierderea a 90 % din vitamina C.

Pentru a evita pierderea vitaminelor, se recomandă: fierberea la aburi sub presiune, introducerea legumelor în apă clocotită, reducerea timpului de fierbere la minimum necesar, evitarea tăierii legumelor foarte mărunt.

Deficitul de vitamine se numește avitaminoză. Avitaminoza poate fi prezentă și la persoanele care urmează diete de slăbire cu un număr de calorii sub 1100-1200 Kcal/zi, care consumă excesiv alcool sau tutun, la persoanele care suferă de malabsorbție (incapacitatea organismului de a asimila nutrienții din alimentele consumate), de malnutriție, care au avut intervenții chirurgicale în sfera digestivă (ex.: intervenții bariatrice), la persoanele care sunt hrănite parenteral sau care au afecțiuni consumptive (ex. afecțiuni grave hepatice, cardiovasculare, cancer).

Supradozarea sau toxicitatea vitaminelor apare la consumul unor cantități foarte mari.

De exemplu: vitamina B1 este toxică la doze de peste 1000 ori valoarea nutriționala de referință (care este de 1.1mg/zi) când poate produce supresia centrilor respiratori, cefalee, convulsii, slăbiciune musculară, aritmii, reacții alergice. Vitamina E este toxică la administrarea a peste 1000 mg/zi. Nu se cunoaște toxicitate pentru vitamina B5/acidul pantotenic, vitamina B6, vitamina B 9/acidul folic, vitamina B12, vitamina B7/biotină.

 

Suplimentarea cu vitamine este absolut necesară în următoarele situații:

Dozarea exactă a vitaminelor în aceste situații se stabilește de medicul specialist.