PROMOVAREA SUPLIMENTELOR ALIMENTARE

Mențiunea de sănătate este o declarație care sugerează un beneficiu pentru sănătate asociat cu consumul unui anumit produs sau ingredient. Aceasta poate fi utilizată prin afișarea pe etichetă, în materialele de prezentare și publicitate, numai dacă se bazează pe dovezi științifice general acceptate și care sunt bine înțelese de consumatorul mediu informat.

Regulamentul (UE) NR. 1924/2006 privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare și Regulamentul (UE) nr. 432/2012 de stabilire a unei liste de mențiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare, altele decât cele care se referă la reducerea riscului de îmbolnăvire și la dezvoltarea și sănătatea copiilor - reprezintă cadrul legal pentru mențiunile de sănătate ale suplimentelor alimentare.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) este organismul responsabil cu evaluarea științifică a siguranței alimentelor și suplimentelor alimentare în Uniunea Europeană, dar și cu avizarea mențiunilor de sănătate. Aceste mențiuni sunt declarații care sugerează un beneficiu pentru sănătate asociat cu consumul unui anumit produs sau ingredient.

Pentru ca o mențiune de sănătate să fie aprobată, aceasta trebuie să fie susținută de dovezi științifice solide și să fie evaluată riguros de comitetele EFSA.

Odată avizată de EFSA, mențiunea de sănătate este validată și aprobată oficial de Comisia Europeană, permițând astfel producătorilor/importatorilor/distribuitorilor să o utilizeze în promovarea suplimentelor alimentare pe piața europeană.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) actualizează constant în baza de date a portalului de informații privind suplimentele alimentare, inclusiv mențiunile de sănătate ale acestora in Registrul European disponibil aici.


Promovarea mențiunilor de sănătate ale suplimentelor

Producatorii, importatorii și distribuitorii pot promova mențiunile/beneficiile nutriționale și de sănătate ale suplimentelor alimentare avizate de EFSA dacă se respectă normele UE în ceea ce privește etichetarea, prezentarea și publicitatea.

Mențiunile/beneficiile nutriționale și de sănătate ale suplimentelor :

  • Nu pot fi false, ambigue, înșelătoare;
  • Nu pot să pună sub semnul întrebării siguranța sau adecvarea nutrițională a altor produse alimentare;
  • Nu pot să încurajeze sau să tolereze consumul în exces al unui produs alimentar;
  • Nu pot să declare sau să sugereze că o dieta echilibrată nu poate să furnizeze cantități adecvate de nutrienți;
  • Nu pot să facă afirmații care provoacă teamă în rândul consumatorilor.

Producătorii/importatorii/distribuitorii trebuie să dețină și să prezinte autorităților naționale, la cerere, documentația științifică pe care se bazează afirmațiile referitoare la produs.