Vitamina D
Vitamina D este un nutrient liposolubil esențial (nu poate fi produs de organism în cantități suficiente) - este necesar aportul extern din alimente și/sau suplimente alimentare.
- Este necesară pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor la copii
- Ajută la reducerea riscului de cădere asociat cu instabilitatea posturală și slăbiciunea musculară
Căderea este un factor de risc pentru fracturile osoase în rândul bărbaților și femeilor cu vârsta de 60 de ani și peste.
Contribuie la:
- absorbția/utilizarea normală a calciului și fosforului
- nivelul normal de calciu din sânge
- menținerea oaselor normale
- menținerea funcției normale a mușchilor
- menținerea dinților normali
- funcționarea normală a sistemului imunitar al copiilor și al adulților
- procesul normal de diviziune celulară
BENEFICII DOVEDITE ȘTIINȚIFIC ALE VITAMINEI D
Vitamina D este necesară pentru creșterea și dezvoltarea normală a oaselor la copii
Un studiu de tip review sistematic, publicat în ianuarie 2024, efectuat de un grup de cercetători din Elveția, Statele Unite ale Americii, Egipt, Italia și Irlanda, a avut ca scop evaluarea nivelului minim de 25-hidroxivitamina D (25OHD) (forma activă, metabolizată a vitaminei D3) în ser, necesar pentru a reduce riscul de apariție a rahitismului la copiii mici.
Acest studiu a fost efectuat la solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății și FAO ( Organizația pentru Alimente și Agricultură) în contextul actualizării cerințelor de vitamina D pentru copiii cu vârste între 0 și 3 ani. Rahitismul este caracterizat prin afectarea dezvoltării normale a oaselor la copii, cauzată de un deficit de vitamina D, calciu sau fosfor. Aceasta duce la oase slăbite, deformări scheletice și întârzieri în creștere. Vitamina D joacă un rol esențial în absorbția calciului și fosforului în organism, contribuind la mineralizarea oaselor. Un nivel adecvat de vitamina D ajută la menținerea sănătății osoase și reduce riscul de apariție a rahitismului prin susținerea formării corecte a oaselor și prevenirea fragilității acestora.
În acest studiu de tip review sistematic au fost incluse un total de 120 de studii pe 5412 copii cu vârste sub 4 ani. Analizând rezultatele testelor sanguine individuale, s-a constatat că media nivelurilor serice ale vitaminei D la copiii cu rahitism a fost de 29 nmol/L. Mai mult de jumătate (55%) dintre copiii cu rahitism au avut un nivel seric de vitamina D sub 25 nmol/L, 62% sub 30 nmol/L și 79% sub 40 nmol/L. Concluziile studiului sugerează că riscul de rahitism nutrițional este scăzut la un nivel seric al vitaminei D de minim 28 nmol/L pentru copiii cu aport adecvat de calciu și 40 nmol/L pentru copiii cu aport scăzut de calciu.
Detalii despre rolurile fiecărei vitamine în organism și alimente bogate în vitamine găsiți în Ghidul pentru Alimentație Sănătoasă elaborat de Societatea de Nutriție din România.
Surse bibliografice
Rios-Leyvraz, M., Thacher, T.D., Dabas, A. et al. Serum 25-hydroxyvitamin D threshold and risk of rickets in young children: a systematic review and individual participant data meta-analysis to inform the development of dietary requirements for vitamin D. Eur J Nutr 63, 673–695 (2024).
https://doi.org/10.1007/s00394-023-03299-2