Vitamina B9
Vitamina B9 (acidul folic) este un nutrient hidrosolubil esențial (nu poate fi produs și stocat de organism în cantități suficiente) - este necesar aportul extern din alimente și/sau suplimente alimentare.
Contribuie la:
- creșterea țesutului matern în timpul sarcinii
- sinteza normală a aminoacizilor
- formarea normală a sângelui
- metabolismul normal al homocisteinei
- funcția psihică normală
- funcționarea normală a sistemului imunitar
- diviziunea celulară normală
- reducerea oboselii și extenuării
Nivelul scăzut al acidului folic matern este un factor de risc în dezvoltarea defectelor de tub neural la fătul în curs de dezvoltare.
BENEFICIILE ACIDULUI FOLIC RECUNOSCUTE DE ORGANIZAȚIA MONDIALA A SĂNĂTĂȚII
Acidul folic (folatul) are un rol important în menținerea unei sarcini sănătoase și în dezvoltarea și funcționarea creierului fatului.
Acidul folic face parte din grupul de vitamine B, fiind cunoscut ca vitamina B9. Acesta este o vitamină solubilă în apă ce contribuie la sinteza normală a aminoacizilor in organism, formarea normală a sangelui, precum și la funcționarea normală a sistemului nervos.
Acidul folic (folatul) are un rol important în menținerea unei sarcini sănătoase și în dezvoltarea și funcționarea creierului fatului. Defectele tubului neural (NTD), malformațiile congenitale grave ale creierului și ale coloanei vertebrale care conduc la moarte sau paralizie, afectează aproximativ 300.000 de nașteri în fiecare an în întreaga lume.
Deși majoritatea NTD pot fi prevenite cu un consum adecvat de acid folic în timpul perioadei de preconcepție și pe parcursul primelor săptămâni de gestație, un număr mare de persoane nu acordă suficientă atenție suplimentării cu acid folic. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că, la nivel global, malformațiile congenitale afectează aproximativ 1 din 33 sugari, reprezentând 3,2 milioane de cazuri de dizabilitate în fiecare an și aproximativ 270.000 de decese ale nou-născuților anual.
Tubul neural este structura embrionară din care se dezvoltă sistemul nervos central, adică creierul și măduva spinării. Procesul de dezvoltare a tubului neural este finalizat până în ziua a 28-a de sarcină.
Spina bifida apare atunci când coloana vertebrală, care protejează măduva spinării, nu se formează corect. Aceasta poate apărea în orice parte a coloanei vertebrale și provoacă o serie de dizabilități pe parcursul vieții, inclusiv paralizie. Costul direct al îngrijirii pe viață pentru un copil născut cu spina bifida în Statele Unite este estimat la 768.000 USD.
Anencefalia este un defect congenital fatal care apare atunci când partea superioară a tubului neural nu se închide complet. Sugarii cu anencefalie se nasc adesea fără o parte a craniului și a creierului și mor la scurt timp după naștere.
Deficiența sau insuficiența de acid folic crește riscul unei sarcini afectate de un defect de tub neural. Majoritatea defectelor tubului neural pot fi prevenite prin suplimentarea cu acid folic.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca toate femeile, din momentul în care doresc sa rămână însărcinate și până la 12 săptămâni de sarcină să ia un supliment de acid folic (400 μg acid folic zilnic).
Detalii despre rolurile fiecărei vitamine în organism și alimente bogate în vitamine găsiți în Ghidul pentru Alimentație Sănătoasă elaborat de Societatea de Nutriție din România.
Surse bibliografice
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4480200/
https://www.who.int/tools/elena/interventions/folate-periconceptional