EPA și DHA
Acizii grași Omega-3 EPA și DHA sunt nutrienți esențiali (nu pot fi produși de organism) - este necesar aportul extern din diverse crustacee, pește gras, alge și/sau suplimente alimentare.
Contribuie la:
- menținerea tensiunii arteriale normale, în condițiile unui consum zilnic de 3 g de EPA și DHA, fără a se depăși un consum zilnic suplimentar cumulat de 5 g de EPA și DHA.
- menținerea nivelurilor normale de trigliceride din sânge, în condițiile unui consum zilnic de 2 g de EPA și DHA, fără a se depăși un consum zilnic suplimentar cumulat de 5 g de EPA și DHA.
- funcționarea normală a inimii, în condițiile unui consum zilnic de 250 mg de EPA și DHA
BENEFICII DOVEDITE ȘTIINȚIFIC ALE ACIZILOR GRAȘI OMEGA-3
Acizii grași Omega-3 (EPA/ EPA+DHA) contribuie la funcționarea normală a inimii
Un grup de specialiști din 10 universități de medicină din Statele Unite ale Americii au realizat o meta-analiză ce a cuprins 38 de studii și un total de 149.051 de participanți, care a evidențiat beneficiile suplimentării cu acizi grași Omega-3 asupra sănătății inimii. Studiile incluse au comparat atât efectele monoterapiei cu EPA, cât și ale combinației EPA+DHA față de un grup de control care a primit placebo. Studiile au avut o durată medie de doi ani, iar concluziile indică faptul că suplimentarea cu Omega-3 contribuie la îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular pe termen lung.
Surse bibliografice
Khan SU, Lone AN, Khan MS, Virani SS, Blumenthal RS, Nasir K, Miller M, Michos ED, Ballantyne CM, Boden WE, Bhatt DL. Effect of omega-3 fatty acids on cardiovascular outcomes: A systematic review and meta-analysis. EClinicalMedicine. 2021 Jul 8;38:100997. doi: 10.1016/j.eclinm.2021.100997. PMID: 34505026; PMCID: PMC8413259.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8413259/