Calciu
Calciul este un nutrient esențial (nu poate fi produs de organism) - este necesar aportul extern din alimente și/sau suplimente alimentare.
Contribuie la:
- coagularea normală a sângelui
- metabolismul energetic normal
- funcționarea normală a mușchilor
- neurotransmisia normală
- funcționarea normală a enzimelor digestive
- menținerea oaselor normale
- menținerea dinților normali
- procesul de diviziune și diferențiere celulară
Calciul asociat cu vitamina D ajută la creșterea și dezvoltarea normală a oaselor la copii și la reducerea pierderii de minerale osoase la femeile aflate în postmenopauză.
Densitatea minerală osoasă scăzută este un factor de risc pentru fracturile osoase osteoporotice.
Detalii despre rolurile mineralelor în organism și surse de alimente bogate în minerale găsiți în Ghidul pentru Alimentație Sănătoasă elaborat de Societatea de Nutriție din România.
În cazul unei alimentații dezechilibrate, care nu poate furniza necesarul de minerale de care organismul are nevoie sau în cazul persoanelor care suferă de malabsorbție, malnutriție, care au avut intervenții chirurgicale în sfera digestivă (ex.: intervenții bariatrice), care au afecțiuni consumptive (ex. afecțiuni hepatice, cardiovasculare, cancer), se poate recomanda suplimentarea cu minerale.
Conform Directivei 46/2002 a Uniunii Europene, suplimentele alimentare care au în compoziţie vitamine şi minerale singure sau în combinație, trebuie să conţină vitamine şi minerale în cantităţi semnificative, adică un minimum de 15% din Doză Zilnică Recomandată (DZR).
Detalii despre DZR găsiți aici.