INFORMARE, APOI SUPLIMENTE ALIMENTARE

Campania „Informare, apoi suplimente alimentare” este inițiată de Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA), pentru a sprijini consumatorii și pacienții din România să consume informat și responsabil suplimente, unul dintre pilonii unui stil de viață sănătos, alături de o alimentație echilibrată, de mișcare și echilibru emoțional.

Informațiile prezentate pe această platformă educativă sunt susținute de cercetări științifice și validate de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), de Colegiul Farmaciștilor din România (CFR) și de Consiliul Român pentru Publicitate (RAC) – care sunt și giranții campaniei „Informare, apoi suplimente alimentare”.


ROMÂNIA, FRUNTAȘĂ LA NUMĂRUL DE DECESE DIN CAUZE PREVENIBILE

Campania este cu atât mai importantă cu cât România se află pe locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze prevenibile și din cauze tratabile, iar speranța de viață în România este mult sub media UE și a treia cea mai scăzută dintre statele membre, conform raportului Starea Sănătății în Uniunea Europeană pe anul 2023.

Factorii de risc comportamentali și de mediu cum ar fi riscurile alimentare, consumul de tutun și alcool, poluarea aerului și activitatea fizică scăzută, constituie cauza a aproximativ 46% din totalul deceselor înregistrate în România în 2019, potrivit aceluiași raport.

Riscurile alimentare, inclusiv nivelurile ridicate ale consumului de zahăr și sare, precum și consumul scăzut de fructe și legume, au fost asociate cu 25% din totalul deceselor din 2019 – a treia cea mai mare proporție din UE. România are cea mai mică proporție de adulți care consumă zilnic cele cinci porții recomandate de fructe și legume din UE: doar 2,4 % dintre aceștia au raportat acest lucru în 2019 (în scădere de la 3,5 % în 2014) in cercetarea sus menționată.


SUPLIMENTELE ALIMENTARE, ROL ESENȚIAL ÎN REDUCEREA FACTORILOR DE RISC PENTRU SĂNĂTATE

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, stilul de viață are o influență majoră asupra sănătății noastre, reprezentând 50% din factorii care o determină. În comparație, mediul și factorii genetici contribuie cu câte 20%, în timp ce medicina are o contributie de doar 10% in menținerea stării de sănătate. Așadar, suntem principalii responsabili pentru sănătatea și starea noastră de bine.

Adoptarea unui stil de viață sănătos poate părea provocatoare în contextul modern, însă este o misiune realizabilă prin dezvoltarea unor obiceiuri simple, dar esențiale, pe care să le respectăm zilnic.

Suplimentele alimentare pot juca un rol important în susținerea sănătății, dar ele trebuie să fie integrate într-un stil de viață echilibrat, alături de o alimentație variată, exercițiu fizic zilnic sau cat mai frecvent, o viață socială activă, opt ore de somn odihnitor și un echilibru între viața personală și cea profesională.

Suplimentele, aliatii unui stil de viata sanatatos, alaturi de o dieta variata si echilibrata, miscare, echilibru emotional.

Campania „Informare, apoi suplimente alimentare” reprezintă un pas esențial pe care PRISA îl face pentru promovarea culturii prevenției în România. În perspectivă, asociația își propune să devină un partener mai activ al instituțiilor abilitate ale statului și să se implice mai intens alături de acestea în elaborarea strategiilor și politicilor de prevenție, menite să transforme statisticile actuale și să contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a populației.