DESCOPERĂ MINERALE BENEFICE PENTRU SĂNĂTATE

Beneficiile dovedite științific ale suplimentării cu minerale*

* Mențiunile de sănătate au fost preluate conform terminologiei utilizate pe site-ul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

MINERALELE SUNT DE DOUĂ TIPURI

Mineralele esențiale sau macromineralele care sunt necesare organismului uman în cantități relativ mari (100 mg/zi), fiindcă se regasesc în aproximativ toate celulele organismului și sunt implicate în menținerea homeostazei/stării de sănătate generale și funcționarea normală a organismului.

Cele mai importante macrominerale sunt:

  • calciul: aproximativ 99% din cantitatea de calciu existentă în organism se găsește în structura scheletului și a dinților și este esențial pentru buna funcționare a inimii și a musculaturii
  • fosforul, potasiul și sodiul necesare menținerii echilibrului electrolitic
  • magneziul necesar pentru metabolismul energetic, menținerea sănătății și funcționării mușchilor, nervilor și oaselor.

Micromineralele (oligoelemente) care sunt necesare organismului uman în cantități foarte mici (mai puțin de 100 mg/zi), dar sunt importante pentru multe funcții fiziologice.

Cele mai importante microminerale sunt:

  • fierul ajută la prevenirea anemiei prin susținerea producerii hemoglobinei;
  • cobaltul și cromul contribuie la menținerea nivelului normal al glucozei din sânge și la transformarea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor în energie;
  • cuprul ajută la menținerea nivelului sănătos al fierului din sânge și susține funcționarea normală a tiroidei;
  • iodul susține funcționarea normală a tiroidei și dezvoltarea fizică și mentală; ** manganul* participă la sinteza enzimelor digestive și la reducerea excesului de radicali liberi
  • molibdenul, seleniul, zincul susțin sistemul imunitar, funcționarea tiroidei, vindecarea rănilor.

Organismul uman nu poate produce minerale (deoarece acestea sunt elemente chimice/anorganice), dar acestea pot fi furnizate printr-un regim alimentar variat care să includă fructe, legume și oleaginoase.
Calciul se găsește în iaurt, brânză, sardine, leguminoase, broccoli, varză creață, tofu.
Fierul se găsește în ficat, carne rosie, ou, carne de pui, pește, în fasole, linte.
Magneziul se găsește în leguminoase, nuci, semințe, cereale integrale, legume verzi cu frunze.
Potasiul se găsește în banane, cartofi, prune, sfeclă roșie, legume verzi cu frunze.
Zincul se găsește în scoici, carne roșie, semințe de dovleac, fasole, nuci.
Cuprul se găsește în ficatul de vită, semințe, nuci și fructe de mare.
Iodul se găsește în pește și fructe de mare, în gălbenușul de ou, lapte și produse lactate.

Detalii despre rolurile mineralelor în organism și surse de alimente bogate în minerale găsiți în Ghidul pentru Alimentație Sănătoasă elaborat de Societatea de Nutriție din România.

În cazul unei alimentații dezechilibrate, care nu poate furniza necesarul de minerale de care organismul are nevoie sau în cazul persoanelor care suferă de malabsorbție, malnutriție, care au avut intervenții chirurgicale în sfera digestivă (ex.: intervenții bariatrice), care au afecțiuni consumptive (ex. afecțiuni hepatice, cardiovasculare, cancer), se poate recomanda suplimentarea cu minerale.

Conform Directivei 46/2002 a Uniunii Europene, suplimentele alimentare care au în compoziţie vitamine şi minerale singure sau în combinație, trebuie să conţină vitamine şi minerale în cantităţi semnificative, adică un minimum de 15% din Doză Zilnică Recomandată (DZR).

Detalii despre DZR găsiți aici.